Αηδονιά 2010

5Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η μεγάλη πλατεία, επίπεδη και πλακοστρωμένη, είχε κατακλυστεί καλύτερα, από τους πανηγυριώτες.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της βραδιάς, ο οικοδεσπότης Κώστας Μήτσης, μας ενημέρωσε ότι στη μουσικοχορευτική αυτή βραδιά, παρευρίσκονταν Έλληνες απόδημοι και μετανάστες καθώς και φίλοι διαφόρων εθνικοτήτων, που αγαπούν με πάθος, τραγουδούν και χορεύουν την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, περί τους 250, τον αριθμό.

Όταν τελείωσαν οι τυπικοί και καθιερωμένοι χαιρετισμοί, τότε το λόγο έλαβαν τα μουσικά όργανα των δεξιοτεχνών μουσικών και οι φωνητικές χορδές των ερμηνευτών.

Ο δεξιοτέχνης και χαρισματικός χειριστής του κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης, και η μουσική παρέα του, με την υψηλή τέχνη τους και τον απαράμιλλο λυρισμό τους, ανέλαβαν να οδηγήσουν τους πανηγυριώτες στα ουράνια δώματα της ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης.

Ο γνωστός μας ερμηνευτής, λάτρης και στυλοβάτης του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Βαγγέλης Κώτσου, με την εκλεκτή φωνητική παρέα του, μας ταξίδεψαν με τα ηχοχρώματά τους σε γνωστούς τόπους και σε χρόνους ακμής της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης.

Ο γνωστός πια στο πανελλήνιο, ερμηνευτής της δημοτικής μουσικής παράδοσης Π. Λάλεζας, συνάρπασε το ακροατήριο με τις μοναδικές φωνητικές και ερμηνευτικές δυνατότητες.

Την παράσταση, ως ήταν αναμενόμενο, κέρδισε ο οικοδεσπότης Κώστας Μήτσης.

Ο Κώστας Μήτσης προικισμένος με σπάνια φωνητικά προσόντα, είχε την πρόνοια να τα καλλιεργήσει και να είναι σε θέση πλέον να συνδυάζει στο τραγούδι του ήχο, χρώμα, αίσθημα και φρόνημα. Πολυτάλαντος, ως είναι, συνέδραμε στο Πολυφωνικό ακρόαμα, και παρέσυρε στη συνέχεια τους εκατοντάδες πανηγυριώτες σε έναν ξέφρενο, χορό. Έναν χορό, που περιείχε πολλά εκστασιακά χαρακτηριστικά, που δονούσε τους χορευτές και τους παράσερνε σε ασυνήθεις επιδόσεις.

Το λαμπρό θέαμα, των τριών παράλληλων σειρών χορευτών κάθε φύλου και κάθε ηλικίας, που κάλυπταν στο σύνολό της την μεγάλη πλατεία της Αηδονιάς, ήταν κάτι το πρωτοφανές.

Θέαμα εκπληκτικό, ακρόαμα θεσπέσιο.

Προσπάθεια αξιέπαινη και αξιομίμητη.

Και του χρόνου !

Πηγή: http://www.apiroshora.gr

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε